فهرست مطالب

نشریه علوم تربیتی
سال بیست و دوم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ذبیح الله خنجرخانی، مسعود صفایی مقدم، محمد جعفر پاکسرشت، سید منصور مرعشی، ابوالقاسم بستانی صفحات 5-22
    هدف از نگارش این مقاله، بازاندیشی در معنی و مفهوم حضور- غیاب در عرصه تعلیم و تربیت، و تعیین نقش و جایگاه آن در تحقق اهداف تربیتی است. در برداشت رایج از مفهوم حضور- غیاب، معنی و نقش آن، محدود به مکان خاص (کلاس درس) زمان خاص (یا در طول کلاس) و افراد خاص (فراگیر) شده است. محقق سعی دارد با استناد به هرمنوتیک فلسفی هانس گئورگ گادامر، روایتی نو از این مفهوم ارائه دهد. هرمنوتیک فلسفی، از هستی شناسی فهم و عناصر سازنده آن بحث می کند و برای تحقق فهم، مجموعه عناصری را ضروری می داند؛ «امتزاج افق ها»، «بازی بودن فهم» و «غیر روشمندی» سه مورد از آنهاست. معنی امتزاج افق ها، شامل تعامل ایده ها، افکار و نقد از سوی «غیر» است؛ بازی بودن فهم، حاکی از درگیر شدن همه جانبه ی فرد در روند بازی (فعالیت) و اجرای قواعد بازی است؛ غیر روشمند بودن، فراتر رفتن از روش های معمول و کمی، و رصد کردن میزان مبادله ی افق ها و رفت و برگشت (reflective) ایده ها از طریق گفتمان می باشد. در این رویکرد، عمل تعامل در همه این عناصر مشهود است؛ تعاملی که گاه در قالب دو ایده، گاه بین قواعد و مجری آن (انسان) و زمانی در قالب تعامل گذشته و حال جلوه گر می شود. در هرمنوتیک فلسفی، هر گاه یکی از طرفین مذکور حذف شود امکان تعامل نیست، و در صورت نبود تعامل امکان فهم نیست؛ فهمی که حقیقت (آشکار شدگی) پدیده ها در گرو رخداد آن بوده و یک شیوه ی شناخت قلمداد نمی شود، بلکه یک شیوه ی وجود و زیستن است. با این اوصاف در روایت جدید، کلمه غیبت، در چند شکل قابل تصور است: 1) «غیبت ایده ها 2) غیبت فیزیکی 3) نبود یا غیبت اصول (قاعده بازی) 4) اجرایی نشدن آنها (غیبت فاعل برای اجرا)». لحاظ نشدن هر کدام از موارد مذکور نوع خاصی از تربیت را شکل می دهد که در متن مقاله بدان اشاره شده است. رعایت این عناصر، منجر به همفکری در تدوین، مشارکت در اجرا و تعهد در پیگیری می شود و معنی و رسالت حضور، فراتر از حضور کلاسی بوده و کل فرایند تربیت و تمام افراد را شامل می شود.
    کلیدواژگان: تربیت، حضور، غیاب، هرمنوتیک فلسفی
  • پروین کدیور، زهرا تنها، سوده رحمانی صفحات 23-38
    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه باورهای معرفت شناختی و رویکردهای یادگیری با پیشرفت تحصیلی انجام شد. بدین منظور 332 نفر (176 دختر و 156 پسر) از دانشجویان رشته ریاضی دانشگاه های تهران با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش از دو پرسش نامه باورهای معرفت شناختی شومر (1990) و پرسش نامه تجدیدنظر شده دوعاملی فرآیند مطالعه بیگز، کمبر و لانگ (2001) استفاده شد. نتایج نشان دهنده اثر مستقیم عامل سادگی دانش بر یادگیری سطحی و عمیق و اثر غیرمستقیم آن بر پیشرفت تحصیلی، از طریق رویکردهای یادگیری سطحی و عمیق بود. درنهایت مدل موردبررسی برازش مناسبی با داده های پژوهش نشان داد.
    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی، رویکردهای یادگیری، پیشرفت تحصیلی
  • یحیی معروفی، زهره کرمی صفحات 39-66
    هدف از انجام این پژوهش، دستیابی به تجارب معلمان شرکت کننده در گروه های درس پژوهی مدارس بود. این پژوهش به شیوه کیفی و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شدند و نمونه‏‏گیری هدفمند تا رسیدن به نقطه اشباع ادامه یافت. تحلیل نتایج نشان داد ازنظر معلمان شرکت کننده، درس پژوهی در سه حوزه دانش، مهارت و نگرش توانسته به توسعه حرفه ای آن ها کمک کند. دانش شامل: دانش محتوایی، دانش تدریس، و دانش‏ درس پژوهشی؛ مهارت شامل: مهارت‏های فکری، مهارت تدریس، و مهارت درس پژوهی؛ و نگرش شامل: تمایل به همکاری، تمایل به مذاکره، کسب رضایت درونی، و ایجاد انگیزه و علاقه بود. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، پیشنهاد می‏شود معلمان از درس پژوهی جهت توسعه حرفه‏ای خود و حل مسائل فرایند یاددهی‏ یادگیری استفاده کرده و در گروه های درس پژوهی مدارس، مشارکت فعال داشته باشند.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای معلمان، درس پژوهی، نظریه داده بنیاد
  • آزاده دهقان پور، عبدالله پارسا، یدالله مهرعلیزاده صفحات 67-98
    با هدف آگاهی از رابطه ی بین اندازه مدرسه، فرهنگ مدرسه و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در مدارس راهنمایی و متوسطه دخترانه ی دولتی شهر اهواز، تحقیق پیمایشی- میدانی حاضر که از نوع تحقیقات همبستگی نیز محسوب می شود، با انتخاب تصادفی خوشه ای17 مدرسه راهنمایی و 15 مدرسه متوسطه ی دخترانه انجام شده است. در این پژوهش از پرسشنامه فرهنگ مدرسه (سلفی و سعید، 2007) شامل مولفه های مربوط به فرهنگ مدرسه (صلاحیت حرفه ای معلمان، تعامل معلمان با کارکنان و مدیریت (صف و ستاد)، تعامل معلمان با یکدیگر، مشارکت والدین در فعالیت های مدرسه و تسهیلات فیزیکی مدرسه)؛ با مشارکت معلمان مدارس استفاده شده است. شناسنامه ی مدرسه نیز که مشتمل بر مجموعه سوالاتی درباره ویژگی های هر مدرسه بود توسط مدیر هر مدرسه تکمیل شد. ضریب پایایی پرسشنامه فرهنگ مدرسه 95/0 و ضریب پایایی خرده مقیاس های آن بین 79/0 تا 92/0 محاسبه شد. یافته های تحقیق نشان داد در فرهنگ مدرسه و مولفه های آن (به جز در مولفه ی تسهیلات فیزیکی) در مدارس دارای اندازه های مختلف تفاوت معناداری وجود ندارد؛ اما در پیشرفت تحصیلی در مدارس دارای اندازه های مختلف تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد، فرهنگ مدرسه 12 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی را پیش بینی می کند و از بین مولفه های فرهنگ مدرسه فقط تاثیر مولفه ی مشارکت والدین بر پیشرفت تحصیلی معنادار است. اندازه ی مدرسه و فرهنگ مدرسه روی هم قادر به تبیین 16 درصد از پیشرفت تحصیلی دانش آموزان هستند. مدارس راهنمایی و متوسطه در فرهنگ مدرسه و تمام مولفه های آن تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اندازه مدرسه، فرهنگ مدرسه، پیشرفت تحصیلی، مدارس راهنمایی و متوسطه اهواز
  • یونس صحرانورد، خلیل غلامی، نعمت الله عزیزی صفحات 99-116
    این پژوهش باهدف تعیین مولفه های زیربنایی و تبیین کننده مدل رهبری توزیع شده در زمینه های آموزشی و خصوصا در مدارس انجام گردید. برای این منظور با استفاده از رویکرد کمی و روش تحلیل عاملی اکتشافی از نوع مولفه های اصلی، به استخراج مولفه های رهبری توزیع شده پرداخته شد. جامعه ی آماری تمام معلمان مرد و زن مدارس متوسطه ی عادی- دولتی شهر سنندج بودند، که 377 نمونه (زن=242، مرد= 135) از بین 31 مدرسه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ی محقق ساخته بود که در فرایند انجام تحقیق طراحی شد. پایائی کلی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 95/0 به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از روش مولفه های اصلی نشان داد که ابعاد تبیین کننده ی ماهیت رهبری توزیع شده ازنظر معلمان مشتمل بر رشد حرفه ای و توسعه ی مدرسه (استفاده از تخصص و قابلیت افراد برای پیشرفت درزمینه ی شغل و نقشی که افراد در سازمان بر عهده دارند و تاثیر آن بر اجزاء دیگر سازمان)، ویژگی؛ تعامل مبتنی بر اعتماد (تعاملات اجتماعی افراد در چارچوب سازمان)، هم چنین دموکراسی (آزادی و انعطاف پذیری در حوزه ی کاری به لحاظ تصمیم گیری و هم چنین انتشار نقش رهبری در بین اعضای سازمان) و حمایت همه جانبه (کمک به افراد در داخل و خارج سازمان) هستند که سه مولفه ی رشد حرفه ای و توسعه ی مدرسه، دموکراسی و حمایت همه جانبه به کارکردهای گروه رهبری و ویژگی (تعامل مبتنی بر اعتماد) به خصوصیات گروه رهبری تقلیل داده شد. در کل این چهار عامل (036/59 درصد) از واریانس داده ها را تبیین کرد.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری توزیع شده، رهبری آموزشی، تحلیل عاملی اکتشافی، رشد حرفه ای و توسعه مدرسه
  • الهام امیری، مصطفی اجتهادی صفحات 117-140
    در ادبیات آموزش، انگیزه پیش شرط یادگیری محسوب می شود. افزایش کیفیت آموزش و پیشرفت تحصیلی دانشجویان مستلزم ارتقاء انگیزه تحصیلی آنهاست. عوامل درونی و بیرونی متعددی بر انگیزه تحصیلی دانشجویان تاثیر می گذارند. شناخت این عوامل به ما کمک می کند تا بتوانیم انگیزه تحصیلی دانشجویان را در دانشگاه ها ارتقاء بخشیم. این مقاله به بررسی رابطه عوامل درونی توجه، معناداری مطالب درسی و خودکارآمدی تحصیلی با انگیزه تحصیلی دانشجویان پرداخته است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان مقطع کارشناسی رشته های علوم انسانی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران تشکیل داده اند. روش نمونه گیری طبقه ای و خوشه ایتصادفی ساده و حجم آن 400 نفر بوده است. در این پژوهش از پرسشنامه انگیزه تحصیلی والرند و همکاران (1992) و پرسشنامه محقق ساخته توجه، معناداری مطالب درسی و خودکارآمدی تحصیلی استفاده شد. یافته ها حاکی از آن است که هر سه متغیر، بر انگیزه تحصیلی اثر می گذارند. این متغیرها، مجموعا 9/38 درصد از تغییرات انگیزه تحصیلی را تبیین نموده اند. متغیر توجه، مجموعا با اثر مستقیم و غیر مستقیم 493/0، متغیر معناداری مطالب درسی با اثرمستقیم 333/0، و متغیر خودکارآمدی تحصیلی با اثر غیرمستقیم 389/0، بر انگیزه تحصیلی تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: معناداری مطالب درسی، خودکارآمدی تحصیلی، انگیزه تحصیلی
  • کیوان مرادی، مظفرالدین واعظی، محمد فرزانه، مححمد میرزایی صفحات 141-164
    پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه خوش بینی تحصیلی معلمان و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در مدارس متوسطه شهر تهران صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه ی آماری شامل کلیه معلمان مدارس متوسطه شهر تهران بود. از 2795 جامعه معلمان، با استفاده از فرمول کوکران 142 معلم به عنوان نمونه انتخاب شد. روش نمونه گیری در این پژوهش از نوع خوشه ایچند مرحله ای بوده است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه خوش بینی تحصیلی معلم (بیرد و همکاران، 2010) و معدل نمرات دانش آموزان استفاده شده است. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ «982/0» ارزیابی شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام) استفاده شد. یافته ها نشان داد: 1) بین خوش بینی تحصیلی معلمان و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ، رابطه ی مثبت و معناداری وجود داشت. 2) از میان سه مولفه ی خوش بینی تحصیلی معلم (تاکید تحصیلی معلم، حس کارآمدی معلم و اعتماد معلم به والدین و دانش آموزان)، حس کارآمدی معلم بیشترین سهم را در تبیین واریانس پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: خوش بینی تحصیلی معلم، خود کارآمدی، پیشرفت، دانش آموزان مدارس متوسطه
  • زهره گونی بند شوشتری، سعید خزایی، امیر مشهدی صفحات 165-192
    با پیشرفت در حوزه فناوری های نوین ارتباطی متصدیان آموزش وپرورش به منظور جذب فراگیران و تقویت مهارت های اصلی یادگیری، بر ایجاد زمینه ای نوین در یاددهی و یادگیری با استفاده از رسانه نوین ارتباطات سیار از بدو دوران کودکی تاکیددارند. پژوهش حاضر به منظور سنجش اثر تلفیق دو رسانه ی غیررسمی بازی و ارتباطات سیار با آموزش چهره به چهره بر یادگیری زبان انگلیسی انجام شد. بدین منظور عمل کرد 270 نفر دانش آموزان ایرانی از رده سنی 12-17 سال و با سطح مهارت زبانی متوسط پایین در طول یک سال تحصیلی در یادگیری ترکیبی واژگان انگلیسی به هنگام عرضه جانبی محتوا از طریق بازی های دیجیتال در قالب سه گروه دنبال شد. درحالی که آموزش چهره به چهره در محیط آموزشی برای تمامی اعضای نمونه آماری یکسان بود، گروه اول بازی های آموزشی پیش ساخته را انجام می دادند، گروه دوم و سوم به ترتیب در دو محیط واقعی و مجازی به ”خانه بازی ایرانی“ که جهت آموزش زبان انگلیسی تغییر داده شده بود می پرداختند. ارزیابی عملکرد دانش آموزان نه با اتکای تنها به شیوه های قدیمی پیش آزمون و پس آزمون، بلکه از طریق ارزیابی تکوینی، پرسش نامه نگرش و ارزیابی تلخیصی صورت پذیرفت. بررسی توصیفی و استنباطی داده ها از تاثیر معنادار بازی آموزشی بومی مجازی در یادگیری زبان انگلیسی حکایت داشت. در یک نگاه کلی، مشارکتی، متنوع و فرهنگ بومی-محور بودن بازی های آموزشی یادگیری بهتر زبان انگلیسی از طریق تلفن همراه را به بار آورد. ازاین رو عملکرد بهتر را می توان به عوامل عمده ای چون میزان کمی و کیفی محتوای آموزشی و ارتباطات در حین بازی ربط داد.
    کلیدواژگان: آموزش واژگان زبان انگلیسی، تلفن همراه، رسانه، محتوای آموزشی، محیط های چندگانه بازی
  • مرجان کیان، غلامرضا حاجی حسین نژاد، سیده صدیقه پوریحیی صفحات 193-214
    پژوهش حاضر درصدد است با استفاده از آموزش مبتنی بر بکارگیری هوش جنبشی- حرکتی گاردنر میزان تاثیر این شیوه را بر یادگیری دانش آموزان در درس علوم پایه اول ابتدایی بررسی کند. هوش جنبشی- حرکتی توانایی استفاده ماهرانه از حرکات بدنی و کار کردن با اشیاء و به کارگیری حرکات ظریف انگشتان یا دست ها و استفاده از کل بدن است. روش پژوهش نیمه آزمایشی است که نمونه آماری شامل 60 دانش آموز پسر پایه اول دوره ابتدایی از شهرستان قدس به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و30 نفر آنان در طی یک دوره آموزشی 16 جلسه ای به شیوه آموزش مبتنی بر نظریه هوش جنبشی- حرکتی آموزش دیدند و 30 نفر به عنوان گروه کنترل نیز به شیوه ی سنتی مفاهیم درس علوم را دریافت کردند. میزان یادگیری گروه نمونه از طریق پیش آزمون و پس آزمون مشخص شد. پایایی آزمون از طریق ضریب آلفای کرانباخ معادل 92/0 به دست آمد و روایی آزمون نیز مورد تایید کارشناسان و متخصصان رشته علوم تربیتی قرار گرفت. داده ها از طریق نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 و آزمون آماری t و فیشر تحلیل شد. یافته ها نشان داد که آموزش بر مبنای استفاده از هوش جنبشی- حرکتی در نظریه گاردنر موثرتر از آموزش به شیوه ی سنتی است به گونه ای که دانش آموزان علاقه و نشاط بیشتری موقع تدریس به این شیوه از خود نشان می دهند و یادگیری آن ها نیز پایدارتر است.
    کلیدواژگان: هوش جنبشی، حرکتی، دوره ابتدایی، گاردنر
  • حسین حافظی، محمود اکرامی، نادرقلی قورچیان، محمدرضا سرمدی صفحات 215-240
    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی مفهومی تجاری سازی دانش در نظام آموزش عالی از دور با مورد مطالعه قرار دادن دانشگاه پیام نور به عنوان یکی از پایه های اصلی آن انجام شد. روش پژوهش، کیفی و مبتنی بر نظریه ی داده بنیاد با رویکرد سیستماتیک است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی اعضای هیات علمی و دانشجویان دکتری تخصصی دانشگاه پیام نور بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدف-مند نظری استفاده شد به گونه-ای که با استفاده از 29 نفر (شامل 19 نفر از اعضای هیات علمی و 10 نفر از دانشجویان دکتری تخصصی دانشگاه پیام نور) داده های مورد نیاز که به اشباع نظری رسیده بودند گرداوری شد. ابزار پژوهش نیز شامل مصاحبه ی نیمه ساختار یافته بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از فرایند سه مرحله ای کدگذاری (کدگذاری باز، محوری و انتخابی) مبتنی بر رویکرد سیستماتیک نظریه ی داده بنیاد استفاده گردید. اجرای فرایند کدگذاری باز منجر به شناسایی 133 مفهوم (کدهای باز اولیه) و خلاصه سازی آن ها در قالب 8 مقوله ی اصلی با 33 مقوله ی فرعی (کدهای باز ثانویه) شد. سپس مدل پارادیمی مبتنی بر فرایند کدگذاری محوری در قالب شرایط علی (قابلیت های محیطی)، شرایط زمینه ای (قابلیت های سازمانی)، شرایط مداخله گر (ویژگی های فردی دانش آفرینان، ویژگی های دانش تولید شده و مشتریان دانش)، پدیده ی محوری (تجاری سازی دانش)، راهبردها (طراحی و پیاده سازی مکانیسم های تسهیلگر) و پیامدها (جامعه ی دانش بنیان) ترسیم شد و نهایتا مدل مفهومی نهایی پژوهش با استفاده از فرایند کدگذاری انتخابی در قالب گزارهایی که حکایت از ارتباط بین مقوله های اصلی دارد، به تصویر کشیده شد
    کلیدواژگان: تجاری سازی دانش، آموزش عالی از دور، نظریه ی داده بنیاد
|
  • Zabiholah Khanjarkhany, Masoud Safaeimoghadam, Mohammad Jaafar Pakseresht, Seyed Mansoor Maraashi, Abolghasem Bostani Pages 5-22
    This study aims at rethinking about the meaning and concept of "attendance and absence" as depicted in gadamerian hermeneutics in the field of education, on the one hand, and at illuminating its role and stance to meet the educational goals, on the other. In the common perception of attendance-absence concept, its meaning and role have been restricted to a certain place (e.g. classroom) and a certain time (e.g. during class time) and certain (pervasive) individuals. Relying on Hans-Georg Gadamer's philosophical hermeneutics, the author tries to offer a new account of this concept. Philosophical hermeneutics speaks about the ontology of understanding and its constituents and considers necessary a set of elements for reaching such understanding; fusion of horizons, the status of understanding as play its being non-methodic is three items of the mentioned elements. "Fusion of horizons" refers to the conversation between ideas, and criticisms from "others"; "understanding as play" implies the pervasive involvement of someone in the game (activity); "being non-methodic" involves transcending the usual and quantitative methods and to observe how much horizons and reflective ideas are exchanged through discourses. In this approach, interaction is pervasive through all the mentioned elements; the interaction which is manifested sometimes through two ideas, sometimes between rules and their executive agent (human being) and sometimes through conversation between past and presence. According to the philosophical hermeneutics, whenever one of the mentioned parties is removed, no more conversation and hence understanding is possible. Accordingly, in this new account, "absence" can be considered in several forms: 1) absence of ideas; 2) Physical absence; 3) lack or absence of principles (rules of the game); 4) absence of subjects. Any failure to include each one of these forms may result in a certain type of education which has been pointed in this study.
    Keywords: education, attendance, absence, philosophical hermeneutics
  • Parvin Kadivar, Zahra Tanha, Soode Rahmani Pages 23-38
    The purpose of this study was to investigate the relationships between epistemological beliefs and learning approaches with academic achievement. Hence, a sample of 332 students (176 female, 156 male) were selected from mathematics students of Tehran Universities, using multistage cluster sampling. To collect data two questionnaires of epistemological beliefs (EQ, Schommer, 1990) and the revised study process (R-SPQ-2F, Biggs, Kember and Leung, 2001) were used. Results indicated a direct effect of complex knowledge on both deep and surface learning approaches. Furthermore, deep and surface approaches mediated the effect of simple knowledge on academic achievement. Finally, the results showed that the model adequately fit the data.
    Keywords: Epistemological beliefs, learning approach, academic achievement
  • Yahya Maaroofi, Zohre Karami Pages 39-66
    The aim of conducting this research was obtaining the experiences of teachers who participated in the lesson study groups at schools. This research was conducted qualitatively using grounded theory method. Data were collected through semi-structured interviews, and purposive sampling was continued until reaching saturation. Analysis of the results showed that from the viewpoint of the teachers who participated in the research, lesson study could have contributed to their professional development in three areas of knowledge, skill, and attitude. Knowledge includes: content knowledge, teaching knowledge, and lesson study knowledge; skill includes: thinking skills, teaching skills, and lesson study skills; and attitudes include: tendency to cooperate, tendency to negotiate, gaining inner satisfaction, and creating motivation and interest. Based on the results of this study, we suggest that teachers should employ lesson study for their professional development and solving teaching-learning problems, and they can participate actively in lesson study groups at schools.
    Keywords: professional development of teachers, lesson study, Grounded Theory
  • Azade Dehghanpoor, Abdolah Parsa, Yadolah Mehralizade Pages 67-98
    With the aim of understanding the relationship between school size, school culture and academic achievement on both middle & secondary girl schools of Ahvaz (2010-2011), a correlational survey was conducted by participation of 17 middle schools and 15 secondary schools that were selected by stratified random sampling. Teachers completed School Culture Questionnaire and it's parameters (Salfi & Saeed, 2007) which was used to measure school culture (teachers professional qualification, teacher's interactions with personnel and management (Staff and Row), teacher's interactions, parent's participation in school activities, and physical facilities) which completed by teachers. Then, school's identity checklist also completed by the principal of each school. Reliability coefficients of school culture questionnaire (α= 0.95) and its five subscales (0.79 – 0.92) were quilte high and acceptable. Results showed that there was no significant difference in culture and its components between schools with different sizes (excepting physical facilities component); however there was a significant difference in academic achievement in the schools with different sizes. The results of regression analysis showed that school culture predicts 12% of variance of academic achievement and among the components of school culture just the impact of parent's participation on the academic achievement is significant. The school size and school culture combined could explain 16% of student's academic achievement. There is significant difference between middle & secondary schools on school cultures as well as across its entire components.
    Keywords: school size, school culture, academic achievement, middle, secondary school, Ahvaz
  • Younes Sahranavard, Khalil Gholami, Nematolah Azizi Pages 99-116
    The main purpose of this paper was to determine the basic and the explanatory components of distributed leadership model in secondary schools. In order to extract the main components of distributed leadership a quantitative approach and exploratory factor analysis of main components were applied. Participants included 377 teachers (242 female and 135 male teachers) who were selected as an access sample from 31 of Sanandaj’s secondary schools. They were asked to complete a questionnaire developed by researchers during the research field work. The questionnaire’s reliability was assessed .95, using Cronbach's alpha coefficient. The findings of exploratory factor analysis showed that the model’s main components based on teachers’ views consisted of four dimensions including the school’s professional and development growth (utilizing the individuals’ capabilities for their professional development), trust-based interactions (social interaction based on organization framework), democracy, and full support (decision making freedom and flexibility in work). These four components explained 59.036% of data variance about the model.
    Keywords: leadership, distributed leadership, educational leadership, exploratory factor analysis, school professional development
  • Elham Amiri, Mostafa Ejtehadi Pages 117-140
    In education literature, academic motivation is considered a prerequisite for learning. Raising the quality of education and educational progress of the learners require motivation promotion. Many external and internal factors affect the learner's academic motivation. Recognition of these factors helps us promote the student's academic motivation in universities. This article attempts to investigate the relationship of internal factors like attention, meaningfulness of academic subjects and academic self-efficacy with academic motivation. The research method is a descriptive correlational one. Statistical population of this research included the students of Human Sciences at B.A, level of Tehran's Islamic Azad University branches. Sampling method involved stratified and clustered random for the selection of sampling of 400 people. In this research, Vallerand et al (1992) Questionnaire on academic motivation and a researcher-made Questionnaire on meaningfulness of academic subjects, attention and academic self-efficacy were used. The finding revealed that the three variables have a significant effect on academic motivation. The total variables explain the %38.9 of academic motivation changes. The variables effect on academic changes is as follows: Attention variable (direct and indirect effect): .493, Meaningfulness of academic subject’s variable (direct effect): .333, Academic self-efficacy variable (indirect effect): .389.
    Keywords: attention, meaningfulness of academic subjects, Academic Self-Efficacy, Academic motivation
  • Keyvan Moradi, Mozafaraldin Vaezi, Mohammad Farzaneh, Mohammad Mirzaei Pages 141-164
    The present paper aims to investigate the relationship between teachers’ academic optimism and students’ academic achievement in public high schools of Tehran City. Descriptive- correlation method was used. The statistical population consisted of all the teachers of the above schools (2795 teachers). Based on Cochrane formula, a sample of 142 teachers was selected’ using cluster sampling method. Teacher academic Optimism Questionnaire (Beard et al, 2010) and the average student scores were used for data collection. The questionnaire reliability was calculated based on cronbach’s alpha (teachers academic optimism =α0.982). To analyze the data, descriptive statistics (mean, standard deviation and percent) and inferential statistics (pearson coefficient of correlation and step wise regression) were used. The findings are as follows: [1] there was a significant positive relationship between teachers’ academic optimism and students’ academic achievement inpublic high schools of Tehran City. [2] Among teacher academic optimism dimensions (academic emphasis, sense of self efficacy, trust in student and parents), the teacher’s sense of self efficacy accounted for the highest degree of variance in students’ academic achievement.
    Keywords: teacher academic optimism, academic achievement, public high schools of Tehran City
  • Zohreh Goonibandshooshtari, Saeid Khazaei, Amir Mashhadi Pages 165-192
    With the advancements in new communication technologies, the authorities of Iranian educational ministry have emphasized opening a new perspective for teaching and learning with the application of new medium of mobile communication from the early childhood to attract the learners as well as to improve their main skills of learning. The current study was conducted to examine the effect of combining two main nonformal media of playing and mobile communication with face to face teaching for English learning. To that purpose, the performance of 270 Iranian students ranging from 12 to 17 with preintermediate proficiency level was traced to highlight their blended learning of new words while being provided with marginal introduction of the contents by digital games within three groups. As the face to face instruction was common to all the participants in the education context, the first group did the prefabricated games while the second and third ones did the native Iranian game of 'Xhane Bazi' both in real and virtual settings which were shifted occasionally for the purpose of English language instruction. The assessment of student's performance was not limited to mere reliance on the traditional methods of pretest. Instead, posttest and the formative assessment, survey, and summative assessment were also utilized. The quantitative and qualitative analysis of data revealed a meaningful effect of indigenous instructional games on learning English language. In a nutshell, the more participatory, diverse, indigenous and culture-based are instructional games, the better the learning of English as a foreign language through mobile phone will be. Thus, it can be concluded that learner's outperformance is related to the qualitative and quantitative amount of content as well as communications during accomplishing the game.
    Keywords: didactic game, indigenous culture, Media, mobile, teaching English vocabulary
  • Marjan Kian, Gholamreza Hiji Hossin Nejad, Sedighe Pooryahya Pages 193-214
    In this research the teaching methods of ‘Kinesthetic intelligence theory’ of Gardner was used to evaluate the effectiveness of these methods on the science lesson compared it to traditional methods. Research method was one of Quasi-experimentalism, Nonequivalent control-group. Statistical population consisted of the first class boy students of Ghods City in the academic year 2011-2012. Then by using the test method, the preferences of multiple intelligences of both groups (control & experiment) were determined. One week before the onset of the experiment a pretest was given to both groups and then experimental group received eight weeks’ training instruction, while the control group was exposed to a traditional method. Then a post test, was administered to check the level of learning of both groups for comparison purposes. A post-test was used to measure the level of learning of both groups. The reliability of the test was calculated to be .92 using Cronbach alpha criterion. The validity of the test also had the support of educational experts. Data were analyzed by using SPSS software version 18 and to and fisher’s tests. The findings showed that learning via using kinesthetic intelligence method based on Gardner’s method proved to be more significant than the traditional method, drawing concomitant enthusiasm on the part of the students and resulting in more stable learning.
    Keywords: kinesthetic intelligence, primary schools, Gardner
  • Hossin Hafezi, Mahmood Ekrami, Nadergholi Ghoorchiyan, Mohammadreza Sarmadi Pages 215-240
    The present study aims to design a conceptual model for commercialization of knowledge in the distance system of higher education carried out with at Payame Noor University serving as one of its main centers. The Research method was Qualitative based on Grounded Theory with the systematic approach. The statistical population consisted of all members of faculty and doctoral students in specialized fields at Payame Noor University. In this research, theoretical purposive sampling method was to select 29 participants (including 19 members of the Faculty and 10 doctoral students from Payame Noor University) from whom the required data, saturated their etically, were collected. The research instrument comprised a semi-structured interview. To analyze the data the three-stage process of coding (open, axial and selective) based on a systematic approach of grounded theory was used. The implementation of open coding process led to the identification of the 133 concepts (the initial open codes) which were reduced to 8 main categories with 33 subcategories (the secondary open codes). Then, paradigm model based on the axial coding process in the form of the causal conditions (environmental capabilities), the contextual conditions (organizational capabilities), the intervening conditions (individual characteristics of knowledge builders, characteristics of produced knowledge and knowledge's customers), the core phenomenon (knowledge commercialization), strategies (designing and implementation of facilitating mechanisms) and consequences (knowledge-based society) were graphed and finally, the ultimate conceptual pattern of research was using the depicted selective coding process in the form of propositions that refer to the relationship between the main categories
    Keywords: Knowledge commercialization, distance higher education, Grounded Theory